Kunstnernes hus

 

Tirsdag 27. august

 

19.00–22-00

Kinesisk bordtennis & En forårsdag i helvede

Av Jørgen Leth 

 

Jørgen Leth regnes av mange som en av de største filmkunstnerne i Europa. Mest kjent i de senere år for samarbeidet med Lars Von Trier omkring filmen De fem benspænd. Leth er også poet, og det er i mange av hans ikoniske sportsdokumentarer at poeten kommer best frem. Leth var lei av alle klisjeene sportsjournalistikken led under, og han ønsket å skildre de indre psykologiske dramaene utøverne imellom. Dette viser kanskje aller best i Leths filmer om sykling, en idrett som har fascinert Leth et helt liv, og han var i omkring førti år. ekspertkommentator på Tour de France for dansk TV. 

 

Filmene preges av Leths analyse av sykkelløpene som klassisk gresk drama, her møter vi mytologiske karakterer, helter og skurker som leverer enestående prestasjoner, om reiser til toppen av verden og de påfølgende dramatiske fall.

 

Kinesisk bordtennis (1972) er den første dokumentarfilmen som viser Kina som idrettsnasjon på den internasjonale scenen etter mange år med isolasjon. Enkel og eksperimenterende i stilen forteller filmen om kinesernes spesielle stil og spillets enorme hastighet. Med Leths poetisk tilnærming sitter vi igjen med et klart bilde av hva som gjør bordtennis til det spesielle særegne og vakre spillet det er.

 

En forårsdag i helvede (1976) følger Paris-Roubaix, det mange mener er det mest prestisjefulle og tøffe sykkelløp i verden, og Leth tar tilskueren med på innside av de ulike lagene, vi møter sykkelverdens største stjerner, og får deres hemmeligheter og taktiske valg for å mestre de fryktede brosteinspartiene som avslutter løpet. Med hele 27 kameraer plassert omkring i løypa fanger Leth det unike dramaet som utspiller seg mellom flere av sykkelverdens største ryttere. Helvete i Nordsom løpet kalles er omkring 280 km blodslit og det er bare de smarteste, tøffeste og aller beste rytterne som vinner det største av vårens klassikere.

 

Som et lite oppspill til har vi samlet en meget kompetent gjeng for å snakke om sykling og mote, mat og drikke, og ikke minst alle de uskrevne og skrevne reglene man må kjenne om man vil kalle seg cykelist.

Ragnhild Brochmann er kunst-og motekulturhistoriker, skribent og illustratør, og mange kjenner henne som Morgenbladets Estetiker. En spørsmål-og-svarspalte hvor alle former for visuell kultur er gjenstand for dyptpløyende og humoristisk analyse – ikke minst den historisk trivialiserte moten. Ragnhild har markert seg som en annerledes kulturkommentator og gjester ofte radio og tv. Hennes første design-TV-serie TING!, laget med kollega Anita Reinton Utgård, kommer på NRK til høsten.

 

Henrik Orre er kokken som gjorde sykling og mat til sitt levebrød. Henrik har snart 20 års erfaring som kokk, og har arbeidet på noen av Skandinavias aller beste restauranter. Bla 4 år som kjøkkensjef på Mathias Dahlgren i Stockholm med to stjerner i Guide Michelin. Siden 2011 har Henrik jobbet som frilans kokk. Henrik vokste opp med i en familie der sykling sto sterkt, med en far og bror som begge er Norgesmestere på landevei. Fra 2013–2017 jobbet Henrik som kokk det britiske sykkellaget Team Sky. Henrik har også skrevet tre bøker med mat og sykkel som tema, Velochef. Totalt er det kommet tre bøker i serien. Nå er Henrik tilbake i Oslo og klar til å åpne The Service Course sammen med Jonas Strømberg.

 

Jonas Strømberg – den gamle skihopperen som fant sykkel og ble solgt. Jonas har jobbet i sportsbransjen og med sykler i 15 år. Vært aktiv på amatørscenen for sykkel i mange år. Gjennom sykkelbutikken han har drevet har han møtt det meste av sykkeltyper og fått æren av å sykle mount ventoux med Sean Kelly og Chris Froom for Eurosport. Jonas har vært ekspertkommentator for TV2, Eurosport og NRK under store sykkelritt. Den store interessen for utstyr, sykkelmote og sykling ble til en liten miniserie på TV2, hvor det ble forklart alle typer uskrevne regler i denne fantastiske sporten. Nå aktuell med ny butikk, The Service Course, sammen med mangeårig venn og kokk, Henrik Orre.

 

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

 

19:00 Kinesisk bordtennis

19:20 Samtale mellom Ragnhild Brochmann, Henrik Orre og Jonas Strømberg

 

20:00 En forårsdag i helvete

https://www.facebook.com/events/337934693778511

https://kunstnerneshus.no/kino/jorgen-leth