Nationalteatret

 

Onsdag 28. august

 

18.00–19.00

Forbudt kjærlighet

Samtale mellom Inger Merete Hobbelstad og Hilde Østby og Peder Kjøs.

Forbudt kjærlighet er kanskje det mest omtalte tema i litteraturhistorien, fra det antikke Hellas og Homers Illiaden og helt frem til vår egen tid. Det kan være mange hindre for denne kjærligheten, klasse eller raseskiller, religion og kulturforskjeller, store aldersforskjeller eller homofili for å nevne noen få. Mange tenker kanskje på Romeo og Julie når de hører snakk om 

forbudt kjærlighet i litteraturen, og det med rette. Høsten 2019 har Nationaltheatret to store oppsetninger som omhandler vanskelig og forbudt kjærlighet, Romeo og Julie og Forelsket i Shakespeare som er basert på den romantiske komedien Shakespeare in love. Som en innledning til forestillingen om Romeo og Julie inviterer vi til en teatersalong i samarbeid med Nationaltheatret og spør blant annet om Romeo og Julie kanskje ikke er en kjærlighetshistorie, men egentlig bare er en tredagers affære mellom to ungdommer på tretten og sytten år som resulterer i seks dødsfall? 

 

Inger Merete Hobbelstad, litteraturviter, kommentator i Dagbladet og forfatter av essaysamlingen Å leve med Shakespeare.

 

Hilde Østby er forfatter og kritiker i Aftenposten. Hun er litteraturviter med en master om Shakespeare.

 

Peder Kjøs er psykolog og har nylig utgitt boken Angst. Kjøs er også programleder for serien Jeg mot meg og Hos Peder på NRK.

Lørdag 31. august

16.30–17.30

Teatersalong med den Pulitzer-prisvinnende dramatikeren Ayad Akthar

 

Møt dramatiker Ayad Akhtar før norgespremieren på hans stykke Krenket, i samtale med journalist Mah-Rukh Ali.

 

I forkant av norgespremieren på Krenket (med originaltittelen Disgraced), i regi av Marit Moum Aune, inviterer vi publikum til en samtale mellom stykkets Pulitzer-prisvinnende dramatiker Ayad Akhtar og den erfarne journalisten og forfatteren Mah-Rukh Ali.

 

Ayad Akhtar er født i 1970 og er amerikansk dramatiker, romanforfatter, filmmanusforfatter og skuespiller. Han vokste opp i Milwaukee i Wisconsin og har foreldre av pakistansk opprinnelse. I tillegg til å være dramatiker har han også bakgrunn som skuespiller og  er medmanusforfatter av filmen The War Within, som han også spilte hovedrollen i. I 2011 spilte han i HBO-filmen Too Big to Fail. Akhtar har skrevet flere skuespill og er mest kjent for Krenket, som han mottok Pulitzer-prisen for i 2013. Stykket ble også nominert til Tony Award for beste skuespill. I sesongen 2015/2016 var Krenket det mest oppførte skuespillet i USA.

 

Akhtar skriver om temaer som kjærlighet, ansvar, økonomi, innvandring, kultur og identitet og er kjent for å utfordre amerikaneres fordommer knyttet til religiøs og kulturell bakgrunn – og islam spesielt. Hans roman American Dervish, Begynnelsen på et farvel, er oversatt til norsk og utgitt på CappelenDamm (2012). Boken har av flere blitt betegnet som den første virkelige muslimsk-amerikanske romanen.

 

Mah-Rukh Ali er forfatter, redaktør og en av Norges mest velrennomerte journalister, med erfaring fra både avis, TV og radio. De fleste kjenner henne fra hennes tid i NRK og TV2 – i sistnevnte kanal var hun nyhetsanker i ti år. Ali har en master i internasjonal politikk og diplomati fra SOAS i London, en bachelor i journalistikk, sosiologi og islamske studier fra Punjab University i Lahore og journalistutdannelse fra Høgskulen i Volda. Hun har også forsket på terrorgruppen IS (ved University of Oxford), som høsten 2015 resulterte i boken Trusselen fra IS. I fjor kom hun ut med boken Iran og det nye Midtøsten.

 

Teatersalongen er gratis og åpen for alle. Meld deg på for å sikre deg plass. Sitte- og ståplasser til publikum. Samtalen vil foregå på engelsk.

 

https://www.nationaltheatret.no/hva-skjer/salonger/teatersalong-med-ayad-akthar/